Varustelistaus

Viikon mittainen leiri ei varustukseltaan poikkea juuri partiolaisen muista viikonloppuretkistä. On kuitenkin hyvä huomioida joitakin seikkoja, kun lähdetään leirille kauas pohjoiseen pohjoisen taivaan alle.

Isommat partiolaiset (tarpojaikäkausi ja heitä vanhemmat) tekevät viikon aikana kolmen yön vaelluksen tunturiin. Huomioita vaellukselle lähtevälle porukalle löytyy lisää sivulta Vaeltajille


RINKKA / PÄIVÄREPPU
– rinkka
– päiväreppu
– juomapullo!

Partiolainen kantaa itse omat tavaransa, joten rinkka on ehdoton. Lisäksi kaikilla, myös mukaan lähtevillä vanhemmilla, tulee olla mukana päiväreppu, johon mahtuu mahdollista lisävaatetta, juomapullo ja eväät, koska päivät koostuvat retkistä. Vaellukselle lähtijöillä kannattaa rinkan lisäksi olla lisäkassi, johon voi laittaa tavaroita, joita ei tarvitse vaelluksen aikana, vaan vasta leirillä.


KENGÄT JA SUKAT
– kengät maastossa liikkumiseen
– ”leirikengät”
– kahdet sukat päällekäin -taktiikka

Leirillä ollaan koko ajan ulkona. Hyvät kengät ovat siis tärkeä osa varustusta! Kenkien on hyvä olla tukevat, vettä pitävät retkeilykengät, jotka tukevat nilkkaa. Mikäli aikeissa on ostaa uudet retkeilykengät vielä ennen leiriä, kenkiä tulee sisäänajaa paljon! Eli kävellä useita kilometrejä ne jalassa useita kertoja viikossa, jotta ne asettuvat jalkaan. Näin vältetään mahdolliset uusien kenkien aiheuttamat epätoivotut rakot ja hiertymät.

Leirielämää varten mukaan kannattaa ottaa myös kevyemmät kengät, kuten crocsit tms.

Kahden sukan taktiikka on toimiva, sillä se estää tehokkaasti kengistä aiheutuvia hiertymiä sukkien hangatessa toisiaan vasten, eikä kovaa kenkää vasten. Ideana on siis laittaa alle ohut ja istuva (merinovillasukka), jonka päälle toinen, ilmava sukka. Hyvää materiaalia olevat sukat voi ”uusiokäyttää” useita kertoja, pelkkä tuuletus käyttökertojen välissä riittää. https://www.partioaitta.fi/oppaat/tuotteen-valinta/sukkien-valinta/


NUKKUMINEN
– makuupussi
– makuualusta
(- teltta)
– yövaatteet
– unilaput silmille, jos valon määrä häiritsee. Teltat eivät estä valoa

Leirialueella nukutaan ulkona teltoissa. Lippukunnalla on muutama kappale isoja kahdeksan hengen telttoja, joihin majoitetaan ensisijaisesti sudenpentuja ja seikkailijoita. Oman teltan mukaan ottaminen on suotavaa, mikäli sellainen kotoa löytyy. Tulemme kartoittamaan telttatilannetta kesäkuun aikana, jotta kaikilla on jo ennen leirin alkua vahvistus omasta nukkumapaikasta. Vaellukselle lähtijöille on hankittu kevyemmät vaellusteltat lippukunnan toimesta.

Lapin yöt ovat kesälläkin etelää kylmempiä. Makuupussi kannattaa olla kolmen vuodenajan pussi, jonka mukavuuslämpötila on lähellä nollaa tai pari astetta pakkasen puolella. Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että untuvapussi on kevyempi, mutta alttiimpi kosteudelle (kuivuu kastuessaan huonosti) kun taas kuitupussi painaa enemmän, mutta kastuessaan kuivuu paremmin. Mikäli uuden makuupussin ostaminen on ajankohtaista ja erityisesti mikäli partiolainen on aloittelemassa vaellustaivaltaan, kannattaa hinnan lisäksi kiinnittää huomioita makuupussin painoon. Vaihtoehto löytyy vaikka ja kuinka, joten vertailu on suositeltavaa! Allekirjoittaneen mielestä esimerkiksi tässä pussissa speksit ovat monilta osin kohdillaan: https://scandinavianoutdoor.fi/haglofs/varusteet/makuupussit-ja-alustat/makuupussit/ursus-2-416130/

Makuualustan kriteerit riippuvat paljon nukkujasta, todennäköisesti sudenpentu nukahtaisi vaikka havuvuoteelle, mutta 25-vuotias arvostaa jo selkänsä hyvinvointia ja valitsee mieluummin ilmatäytteisen alustan. Mutta esimerkiksi perinteinen solumuovialusta toimii hyvin hyväselkäisillä, esim. https://scandinavianoutdoor.fi/sos/varusteet/makuupussit-ja-alustat/makuualustat/lampomakuualusta/

Yöasuun kannattaa myös kiinnittää huomiota! Yöasu on aina päivävaatteista erillään oleva kerrasto tms. Muoti-ilmiöksikin noussut merinovilla toimii yöasuna hyvin sen hengittävyyden ja lämpöominaisuuksien vuoksi.


VAATETUS
– kerrospukeutuminen
– sateenpitävyys
– tuulenpitävyys
– uimapuku

Kuten jo todettu, partiolainen kantaa omat tavaransa. Siksi on tärkeää käyttää aikaa mukaan tarvittavien vaatteiden valintaan. Tunnetusti Suomen säät voivat olla mitä tahansa lumisateesta helteeseen, mikä voi pakkaamishetkellä aiheuttaa harmaita hiuksia. Helpoimmalla pääsee, kun mukana on hyvät aluskerrastot, jonka päälle voi tarvittaessa lisätä kerroksia. Hyvä aluskerrasto siirtää kosteuden pois iholta ja hengittää. Tekniset materiaalit eivät myöskään ala haista niin helposti, joten samalla paidalla pärjää useammankin päivän.


HYTTYSET
– hyttyskarkote
– kortsionivoide pistoksiin
– hyttyssuojat
– allergialääkkeet

Hyttysiä on varmasti. Hyttyset kuitenkin kuuluvat Suomen kesään, luontoon ja partioon, joten niistä ei kannata lietsoa pelkoa lapsille. Hyttysiä vastaan voi suojautua, ja ne kannattaakin ajatella enemmin hidasteena kuin esteenä. Mukaan kannattaa siis ottaa erilaisia hyttyskarkotteita. Lisäksi pitkähihaiset ja pitkäpunttiset vaatteet ovat suositeltavia. Myös perinteiset hyttysverkolliset päähineet ovat toimivia. Mikäli tiedätte, että lapsi saa helposti hyttystenpuremista allergisia reaktioita, kannattaa mukaan pakata ohjeiden kera lapselle allergialääkettä ja kortisonivoidetta ja tiedottaa asiasta vielä meitä johtajia.

//Juuri syntyneen Thermacell -kohun ja siitä aiheutuneiden epäselvyyksien vuoksi, lippukunta on päättänyt kieltää Thermacellin käytön leirillä ja retkillä. Tilannetta tarkastellaan uudestaan kun tarkempia tutkimustuloksia saadaan :)ELEKTRONISET LAITTEET
Kartasta kun katsoo Muddusjärven sijainnin, voi päätellä, että verkko Suomen pohjoisessa ei ole huippunopea saatikka kattava. Lippukunta toivookin, että puhelimen mukaan ottamista harkittaisiin kotona tarkkaan. Koti-ikäväkin muodostuu helpommin, jos yhteyttä pidetään satunnaisesti yllä, jolloin mieli saattaa helposti alkaa haaveilla omasta sängystä ja posliinilautasista. Kuuluvuus alueella on heikkoa, joten on kaikkien etu jättää mobiiliverkon kaista sitä tarvitseville paikallisille, ja me saamme nauttia viikon leirielämästä ilman sosiaalista mediaa. Hätätapauksessa me johtajat saamme vanhempiin yhteyden :)

Emme kuitenkaan kiellä puhelimen ottamista mukaan kuvien ottamista varten, koska harvalla on nykyään enää erillistä pokkarikameraa, mutta me johtajat varmasti napsimme myös kuvia matkamuistoksi lapsille ja teille vanhemmille!


HYGIENIA
– luontoystävälliset pesuaineet
– hammasharja- ja tahna
– omat henkilökohtaiset lääkkeet (ohjeistus, sekä tarvittaessa johtajien informointi)
– aurinkorasva
– pyyhe

Pesuaineiden olisi hyvä olla luontoystävällisiä biohajoavia.


PARTIOVARUSTEET
– partiohuivi
– partiopaita
– puukko
– istuinalusta (halutessaan)


MUUT HUVITUKSET
Vietämme aikaa retkien lisäksi myös itse leiripaikalla. Leirillä on vapaa-aikaa, jolloin on aikaa puuhastella tai rentoutua. Mukaan kannattaa siis ottaa esimerkiksi kirja, peli, onki tai muu viihdyke. Bussimatkallekin kannattaa ottaa jotain viihdykettä, matkapeli, pelikortit tms. Puhelimen näpräystä ei tässäkään kohtaa suositella, akku siitä vain loppuu ja sitten on kaikilla paha mieli.

Leirialueella ei ole mahdollisuutta ripustaa riippukeinuja, joten jätetään ne suosiolla kotiin.